štvrtok 25. júla 2013

american horror story.

Nastali teploty, keď sa z nás stávajú ľudské fakle.
Ja však pred dlhodobým grilovaním sa na slnku dávam prednosť iným príjemným činnostiam, napr. som ako príkladný introvert zabarikádovaná vo svojej izbe, pričom som nasosnutá na svoje milované seriály. 
Nebudem chodiť okolo horúcej kaše, zoznámte sa s American Horror Story ! 


Ako názov zľahka naznačuje, tvorcovia seriálu Glee sa rozhodli pre mierne netradičný čin, keď z muzikálu skočili na natáčanie hororového príbehu, a to dokonca vo forme seriálu. Stručný obsah by náročnejšieho diváka zrejme nezaujal, keďže sa na plátne rozohráva už snáď sto krát omieľaný námet. 
Dysfunkčná rodina. Presťahovanie sa do nového domu s nádejou v  nový začiatok.Dom s tajomnou históriou. Originalitou to práve neoplýva, všakže ? 
ALE. 
Napriek tomu zo seba seriál vytrieskal všetko, čo sa dalo. 

Ako je to možné? Skúsme to zhrnúť do piatich bodov. 
  •  atmosféra. tá vás už od začiatku priklincuje do stoličky / sedačky / podlahy / whatever. 
  • herecké obsadenie. zaviedla som nový výraz - herecká špička na meter štvorcový. 
  • striedanie scén "asibudemgrcať" s "kristapánaskorosomschytalainfarkt" (tým som chcela poukázať na fakt, že je to horror v zmysle ducháriny, ale aj morbídnosti. ak to náhodou niekomu z môjho výkladu nebolo jasné). 
  • čierny humor. čierny humor. čierny humor. 
  • v skutočnosti piaty bod nemám, ale 4 sa mi zdali málo. 
Teraz môžme prejsť k časti, keď vám konečne prezradím, o čom tento skvost je. 
Rodinka z Bostonu prechádza krízovým obdobím (takto skromne nazvime manželovu neveru) a rozhodnú sa zmeniť bydlisko v domnienke, že sa všetko na dobré obráti (ako keby mala zmena bydliska vplyv na manželove sklony k nezáväzným radovánkam, ale o tom potom). 
Nový dom. 
Nový začiatok. 
Iba žeby nie. 

hľa. osudný domeček. 
Nový dom v skutočnosti v sebe skrýva jedno odporné tajomstvo za druhým. Diváci majú možnosť sledovať ich už v úvode, noví nájomníci toľko šťastia nemajú. Spozorujú ich, to je samozrejmé, žiaľ, príliš neskoro. 
Prvé časti pôsobia mätúco, prítomnosť sa strieda s udalosťami z minulosti a z divákov vychádzajú "wtf" reakcie. Postupne sa udalosti rozuzľujú a odhaľujú čoraz desivejšie zápletky. 
Potvrdzujem, že sa ich vyskytne hneď niekoľko, pri ktorých vám poriadne zabehne a naskočí husia koža aj na miestach, o ktorých ste nevedeli, že husia koža môže vôbec naskočiť. 

A takto sa dostávame k dôvodu, prečo si seriál zaslúži pozornosť aj napriek otrepanému námetu. Okrem neho si totiž počas všetkých častí zachováva svoju nezameniteľnú, charakteristickú tvár. 

Teraz nasledujú moje duchaplné komentáre k jednotlivým postavám. 

Dr. Ben Harmon 


Náš pán sukničkár. Povolaním psychiater, v dome si otvoril súkromnú poradňu, ktorú z okolia navštevujú rôzne (mierne narušené) indivíduá. Odhliadnuc od pár "úletov" je to však charakter. Paradox ? Ešte len začíname. 

Vivien Harmon 


Vivien patrí k tým schopným ľuďom, ktorí vás vedia poslať do prdele tak, aby to vyznelo ako kompliment. Asertívne správanie ovláda dokonale. A tie vlasy, tie vlasy!

Violet Harmon 




Čo je horšie, ako mať dcéru v pubertálnom veku?
Mať dcéru v pubertálnom veku, ktorá vo svojom voľnom čase spriada stratégie, ako sa účinne zniesť zo sveta.
(Na Violet nemajú ani dnešné 13 deťúrence v depresii, ktoré namiesto vreckoviek používajú statusy na fb).

Tate Langdon 




Dámy a páni, predstavujem vám najparodoxnejšiu postavu seriálu.

Na jednej strane starostlivý priateľ Violet a na druhej strane skrýva odporné tajomstvo. Tate totiž... Mrknite na seriál. Dozviete sa.

Constance Langdon 




Mrcha! Taká riadna, neodoláte nutkaniu na ňu napľuť. No napriek tomu mi prirástla k srdcu. A len tak mimochodom, hrá ju herečka s veľkým H.


Ochutnávky.








vtipálek.






aaa naše slniečko Violet. 

to posúdite sami. 

P.S. dodatok k tomu zabarikádovaniu - pravidelne vychádzam z môjho bunkru, žiaden strach.

6 komentárov:

  1. Už jsem o něm slyšela a toužím zkouknout... ;))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. milujem, milujem, a neprestanem.

    btw 2. séria je strašidelnejšia, ale veľa sa mi nepáči, neviem ako tebe. ale aspoň je tam viac nádhernučkej lany banany. a tretia séria? noh. ako námet sa mi páči, aj ten chlad, ako odtiaľ srší, ale myslím, že s tú emmu to riadne dosrali, prepáč za výraz. ako neviem, ale ona je tá pubertálna romantická postava taká eeegr. ale uvidíme, možno budem zaskočená (ale asi nie eh :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. druhú sériu som oduševnene pozerala s bratom, a veru sa nám to páčilo riadne . i keď, prvá séria ostane navždy takou srdcovkou :) aaa na Coven sa už teraz psychicky pripravujem. chystám aj článok ( povinne vyhľadávam a sťahujem obrázky, teasery ) tak buď v strehu ! ;D a hereckými výkonmi sa nechajme prekvapiť, možnože motyka vystrelí :P

      Odstrániť
  3. aaa, tak teď mám nejvíc chuť začít to sledovat.. ale prostě.. jsem největší posera na světě :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak to sme dve. pozerávam takéto somariny a v noci sa bojím ísť na záchod ;D

      Odstrániť